Ketupat Jering?

Assalamualaikum... Since masih dalam raya ni nak cerita sikit pasal ketupat lemak kegemaran saya. Ye la kan ketupat dan raya memang tak boleh di pisahkan..

Ketupat paling famous sudah tentu lah ketupat nasi a.k.a ketupat satay. Tak kurang jugak ketupat palas. Betul tak?

          Pernah tengok tak ketupat ni?

Technique anyaman ketupat ni mak saya panggil ketupat jering. Hanya guna satu daun. Tiap kali hari raya samada aidilfitri atau adha, saya lah yang akan menganyam ketupat ni. Best!

Ketupat ni kurang lebih macam ketupat palas

Persamaan :

1. Hanya mengunakan satu daun
2. Mengunakan beras pulut
3. Santan
4. Garam dan air

Perbezaan :
1.. Daunnya - ketupat palas mengunakan daun palas dan ketupat jering ni mengunakan daun
nipah/apong/palm






















2. Ketupat palas, pulut di kukus dulu baru di bungkus di dalam daun palas, tapi ketupat ni isi beras pulut di dalam ketupat dan di rebus dengan air santan dan garam.








Rasanya? Kalau tanya saya sebab ketupat lemak ni kegemaran saya,sure la kata ketupat ni the best ketupat antara semua. Lidah lain-lain betul tak?

Apa bestnya ketupat ni?

Sungguh enak di makan walau begitu saja... Hehehhe dah macam iklan Gardenia la pulak.

Yup memang betul walau takde kuah, takde serunding ketupat ni tetap masih sedap.


Ni la rupanya bila dah di masak

Haaaa nampak sedap kan? Memang sedap pun :)



Bekal ketupat pergi ke hulu,
Rehat makan tepi perigi;
Sampai di sini saja dulu ,
Nanti kita sembang lagi.


               Saya bukan pakar.....
                                Ini cuma cerita saya.....

Comments

Popular posts from this blog

Kek Pisang tanpa soda bikarbonat dan baking powder

67 wakaf telaga Brunei-Kemboja 2017

Happy 50th Wedding Anniversary to mak dan bapa

Wakaf Telaga di Bumi Kemboja

Wakaf Telaga di Kemboja bersama ADCC dan kami adik beradik

KEHIDUPAN umpama duit syiling yang di lambungkan keudara :)

Christmas in Brunei

Ummi Payung Syafi dengan GAP

65 pasang baju raya anak At Taqwa 2017