Kek Pisang tanpa soda bikarbonat dan baking powder
What I did Last monday , 11th November ?

Masuk dapur cek bahan-bahan yang ada hmm ok la boleh je buat
kek pisang. In shaa ALLAH menjadi walau tak cukup bahan.
Pstt nak tau tak? Seumur hidup aku tak pernah pun buat kek
pisang. Cokodok tu tau la. Tapi tak apa setiap sesuatu mesti ada titik
permulaannya .. eseyman. Mak selalu pesan ala kalau buat kek kau pakai je sukat
cawan In shaa ALLAH jadi la tu. Ok aku sahut cabaran mak. Hahahaha
Since aku tak ikut mana-mana resepi tapi pakai resepi asas zaman
mak ajar aku masa “dara-dara ayam” dulu.
Bahan-bahannya:
·
2 ½ cawan tepung self raising. ( aku pakai ni
sebab kebetulan aku tak ada baking powder mahupun soda bikarbonat)
·
1 cawan susu sejat ( ni sebab aku tak ada fresh
milk lagi dah mahupun susu tepung. Ok bantai. Improvise kononnya.
·
Telur 4 biji
·
Margarine 235gm ( hahaha butter ada tapi tak
cukup dan magerine ada Cuma banyak tu. Selalunya aku buat 250g)
·
Gula ¾ cawan ( resepi basic 1 cawan tapi aku tak
tahan manis sangat)
·
Esen vanilla ikut suka aku banyaknya
·
4-5 biji pisang yang sudah di lenyek dengan
garfu ( yelah kalau taka da pisang bukanla Namanya kek pisang. Jadi la Plain
cake hehehe)
Cara-caranya :
·
Lenyek pisang hanya gunakan garpu
·
Kemudian pukul telur dengan gula sampai putih (
pakai mixer boleh, blender pun boleh. Aku pakai blender je Memandangkan aku ni
boleh tahan malas nak mengangkat mixer pink kesayangan aku tu yang sampai
sekarang masih jadi perhiasan ( tak lama lagi ada la encik suami tanya bila nak
pakai hahaha masa tu baru mengelabah)
·
Memandangkan aku pakai blender kena la aku
masukkan dalam mangkuk dulu selepas di blend. Kemudian masuk dan adukkan sebati
pisang.
·
Lepas tu baru la masukkan tepung perlahan-lahan
dan gaul sebati.
·
What is next? Ok cairkan mentega. Tak perlu
sampai berbuih-buih. Cukup syarat cair sahaja.
·
Masukkan mentega cair kedalam adunan dan kacau
sebati.
·
Yeayy ready masukkan ke dalam acuan yang telah
di grease dan letak kertas minyak.
·
Masuk oven yang sudah di panaskan dalam 10 minit
tadi dengan api 170deg ( ikut oven masing-masing) selama 45 min ( ni pun ikut
oven masing-masing. Kalau cucuk dengan batang lidi atau cake tester dah tak
melekat masak la tu)
Oh BTW, kalau tak ada oven boleh juga pakai kukusan. Taka da
masalah cuma yang membezakan nya kerak kat atas tepi kek kalau pakai oven dan
lembut selembut kek kalau pakai kukusan.
Lembut tau dan sedap. Tak tipu. Try la. Kalau tak sedap
jangan salahkan aku pulak tu kompom salah cara ehehehehe.
Siapa cuba resepi ni dan dah try boleh la share tunjuk sikit
kat aku ni. Boleh la aku tumpang gumbira. Kalau letak kat FB boleh lah buat hashtag #feedaHMD #Feedzbananacake
![]() |
ni la rupa pisang yang ku lenyek-lenyek penuh kasih sayang dengan garfu |
![]() |
lepas letak tepung dan gaul sebati boleh lah letakkan mentega cair |
![]() |
hahaha abaikan kertas minyak macam nak bungkus belacan tu. Tu hasil seni maid aku. |
![]() |
Baru lepas keluar oven. Bau yang semerbak dan kerak-kerak kat luar kek ni ku kutil tanpa sedar . Sedapp oooo |
#FeedaHMD - Terapi diri ... bertenang dan kenyang hahaha
Comments
Post a Comment